Familie-opstellingen: een deur naar de familieziel

Gepubliceerd in tijdschrift ‘Volzin’, maart 2010, auteur: Lisette Thooft.

 

Familie-opstellingen is een snel groeiende vorm van spirituele therapie.

Ook als je alleen maar meedoet als toeschouwer, heb je profijt van zo’n workshop.

“Je ziet veel verschillende familiesystemen”, legt coach Elly te Brake uit, “elk met hun eigen vormveld en kleur, maar onder dat alles zie je voortdurend de familieziel in werking. Die ziel is als de wind: je kunt hem zelf niet zien maar je ziet wel de bomen bewegen, je moet er soms tegenop tornen, of je hebt hem in de rug. Dat is met de familieziel ook: zij heeft overal invloed op. Je kunt het een collectief onbewuste van het familiesysteem noemen.”

Met een familie-opstelling, zegt Te Brake, klop je op de deur van het familiesysteem. Achter die deur opent zich een ruimte, het ‘wetende veld’. Representanten, mensen die je uit de groep kiest om je familieleden te vertegenwoordigen, worden in dat veld geplaatst en zij fungeren als kanaal voor wat het familie-onbewuste in zich draagt. Hun positie in het geheel vertelt een verhaal en zij kunnen dat verwoorden.

Te Brake: “Persoonlijke problemen kunnen het gevolg zijn van loyaliteit aan iemand van een vorige generatie: een lotsverbondenheid die diep zit. Liefde en loyaliteit zijn verweven. Een dergelijke verstrikking kan met een opstelling worden opengelegd, zodat je de liefde bewuster beleven kunt, zonder dat je daarmee iemands noodlot hoeft mee te dragen.”